마포 석유비축기지 아이디어 공모

Rehabilitating Mapo Oil Depot into a Cultural Depot Park Competition

Prelude ( In middle of Mt. Maebong... )

Climbs steep stair and looks at tanks at hillside of Mt. Maebong. We have little memory for Mt. Maebong from the moment that 5 tanks have on nameless hill of familiar landscapes. In landscapes seeing after 40 years, mass of metal  that role of function finishes was harmonizing with nature. We can not turn back time. Over the years, traces of the time are just added. Image of at the present Maebong is a landscape carved traces of the time. It is nature and context. That is, Maebong.
We will add the breath of person to the Maebong from this point of view. We hope that the excessive tension do not cut off the memory of the current Maebong. Do not judge prematurely, have an interest of history in this place, we will carefully and slowly add the appearance of life. We look forward to a lively scene in addition to the possibility of a variety of actions in place that was quiet. After today's episode, I imagine how this might change Maebong look.

episode #0 ( The Nature )
Nature as it is Mt. Maebong. It is environment before particular development is begun. Nature that Maebongsan are not damaged topography and vegetation pure environment is kept as it is, and the flow and distribution are continuous. Walking path that come into being spontaneously along ridge line becomes movement and rest place of near people.

episode #1 ( Install the tank )
From the moment that is inserted  five huge tanks into Mt. maebong starts this story.
From the moment the new features added to the old landscape, Mt. Maebong becomes place that new experience or memory is added. Tank is storage of oil. Mt. Maebong is faithful to background that hide it. Because access to place was limited, the change is even more dramatic in nature.

episode #2 ( Overlap the park experience )
40 years later, tank is not oil storage anymore now. There is no need to hide these facilities on this mountain. Time passes, tanks are losing function as POL Storage Yard and to be one with nature. With do not divide human work and nature, people shall see by scenery that do whole Mt. Maebong
This moment, new story happens. It is Mt. Maebong as the park.
As a function of oil storage, function of the park is not eternal. Function is not being itself. It is ephemeral program that is needed in age. Therefore, we do not want to determine Maebong as function of the park. Like small episode among epic , start talk for the park as a part of long time. Esteems memory of this place, and adds current experience and deliver it in the future.

 

Make Mt. Maebong as a park

A Little Touch
The respect for the accomplishments of time. Do not judge in current viewpoint. Concede in the future. Because all nature and facility here are context of the park, we expect that the park is created by minimum fabrication. As current judgment is less, future possibility can grow.

Look Strange
As program changes from storage to the park, desire, which require at this place, is dramatic. Should show facility that was hidden actively and go to place that access was impossible. Charm of this place rises as differ with the past. Must look like differ as is not destructive.

Diverse Experience
Tanks that was same role change variously to join to the park. Various experience can exist between tank and the surrounding environment of several program. I expect to become a lively place that can correspond softly according to change of nature and program rather than is artificial.

Overlap the links
We make new connection on Maebong to show and experience Mt. Maebong landscape that should hide. Metal plate that fold without decoration leads people to slowly altitude using slant of the mountain. Several paths that form according to relation with earth may keep meeting with nature rich. Also, series of meeting that is connected in precedence expands area of experience to Mt. Maebong. The way is a passageway that pierce the whole mountain, but there is mountain and walking path such as scenery that get joined without overwhelming the mountain.

Sa-it Road
New walking path pierces mountainside of Maebong. Cross tank administration circulation and Mt. Maebong's trail. That is, connect turning around about two paths of existing. This new way, 'sa-it road' is romantic space that new meeting and composure are together rather than it is functional movement. Also, 'sa-it road' shows passing 40 years' history, and is place that join time and period of space. So, 'sa-it road' has meaning of connection than conclusion.

The Node( inflection & view point)
Walking path connects importance nodal points. Nodal point is that change of movement occur inflection point and suitable view Point to look around Maebong's scenery. Therefore, we utilize gaze's removal and compose park experience dramatically. Give rhythm in process of experience to show intended scenery.

  • with PLA Architects

© LOUD.A - rchitects